Dějiny islámu v Bosně a Hercegovině - Nusko, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o vlivu islámu na dějiny Bosny a Hercegoviny. Začíná v předislámském období, následně se zabývá začleněním této země do islámského světa prostřednictvím osmanské říše, jejíž expanzi také popisuje. Podrobněji se věnuje době pod tureckou nadvládou, mapuje okolnosti vzniku muslimské komunity, se kterou je potom spjata celá její budoucí existence. Dále popisuje život a prostředí v různých etapách historického vývoje až do anexe Rakousko - Uherskou monarchií. Současně si všímá i vlivu islámu na ostatní obyvatelstvo této země. Další část se potom věnuje období občanské války v letech 1992 - 1995. Zabývá se důvody jejího vzniku, průběhem, okolnostmi ukončení a také jejími důsledky, ve vztahu k muslimskému národu Bosny a Hercegoviny.
History of Islam in Bosnia and Herzegovina
Keywords: Bosna a Hercegovina; islám; historie; válka; Bosnia and Herzegovina; Islam; history; war