Volný čas na křižovatkách filozofie a náboženství. Možné odpovědi na otázku : Proč je obor Pedagogika volného času na Teologické fakultě ? - Skuhrovcová, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce má za cíl nalézt vztah mezi náboženstvím a volným časem. První část shrnuje přístup k volnému času v jednotlivých obdobích a v různých filozofických směrech. Druhá část práce se zabývá pojetím volného času v dnešní moderní (postmoderní) době a hledáním východisek z naší neschopnosti prožívat autentický volný čas. Volný čas je zde ukazován jako stav duše, jako pocit svobody, ne jako konkrétní časový úsek. V závěru pak objevujeme, že takový volný čas, který prezentujeme, je ve své podstatě cestou k hledání Boha.
Leisure on the Crossroads of Philosophy and Religion Possible Answers on the Question: Why is the Subject Leisure Taime Education Taught on the Faculty of Theology?
Keywords: Volný čas; paideia; kontemplace; protestantismus; fordismus; logoterapie; volný čas jako stav duše; cesta k Bohu.; Leisure; paideia; contemplation; protestantism; fordism; logotherapy. leisure as a condition of the soul; way to the God.