Co očekávají rodiče předškolních dětí od mateřské školy - Ježková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2023)
Ve své bakalářské práci se zabývám tím, co očekávají rodiče předškolních dětí od mateřské školy. Očekávání rodičů často zůstávají jen v jejich mysli, málokdy jsou vyřčena nahlas. Mým cílem bylo zjistit, co je pro rodiče důležité, co má mateřská škola splňovat, jaké mají rodiče nároky na pedagogy, ale také jak celou situaci vidí sami pedagogové z druhé strany. V teoretické části se zabývám základními pojmy, jako je rodina, předškolní dítě, mateřská škola a společná spolupráce rodiny a školy. V druhé části je popsán výzkum pomocí dotazníkového šetření a rozhovorů. Velká většina rodičů je s volbou školy spokojená, někteří podali podněty ke zlepšení, které se týkají lepší komunikace, změny jídelníčku či méně sladkých odměn.
What do parents of preschool children expect from kindergarten
Keywords: Mateřská škola; rodiče; předškolní vzdělávání; vzájemná spolupráce; blaho dítěte; dotazníkové šetření; Kindergarten; parents; preschool education; mutual cooperation; child welfare; questionnaire survey