Dobročinnost na základních školách - Lisová, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá dobročinností na základních školách. V úvodu práce jsou krátce definovány základní pojmy a druhy dobročinnosti. Další kapitoly se věnují přehledu vývoje dobročinnosti v českých zemích a jednotlivým motivům, které podněcují ke konání dobročinných aktivit. V další části je pozornost zaměřena již na dobročinnost v kontextu základní školy. Nejprve jsou zde charakterizovány jednotlivé neziskové organizace zabývající se dobročinností na základních školách a jejich konkrétní činnosti a také jsou rozebrány školní dokumenty, učebnice a jiné učební materiály, které se využívají při výuce na druhém stupni základní školy. Druhá polovina práce je věnována případové studii, ve které jsou prezentovány výsledky z provedeného výzkumu. Ve vlastním výzkumu jsou hlouběji analyzovány dvě základní školy. Cílem provedeného výzkumu je zjistit: jestli má základní škola dobročinnost zakotvenou ve školních kurikulárních dokumentech, jakým dobročinným aktivitám se školy věnují, jestli se dobročinnost vyučuje v rámci občanské výchovy apod.
Charity of elementary schools
Keywords: dobročinnost; dárcovství; dobrovolnictví; Člověk v tísni; adopce na dálku; RVP; učebnice; charity; donation; elementary school; RVP; Člověk v tísni