Rozbor vybraných pověstí Aloise Jiráska a problematika jejich ilustrací - Šindelářová, Alena (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými literárními pověstmi ze souboru Staré pověsti české zpracovanými Aloisem Jiráskem, které prvně vyšly v roce 1894. Dále porovnává ilustrace od Věnceslava Černého, Antonína Procházky, Jiřího Trnky a hlavně Mikoláše Alše. Zároveň bakalářská práce stručně nastiňuje Jiráskův život a dílo. Teoretická část je doplněna také částí praktickou, jež obsahuje vlastní výtvarné přetvoření vybrané pověsti dle inspirace Mikolášem Alše.
The Analysis of Selected Legends of Alois Jirásek and the Problematics of their Illustrations
Keywords: pověsti; Staré pověsti české; Alois Jirásek; knižní ilustrace; ilustrace; Mikoláš Aleš; legends; Ancient Bohemian Legends; Alois Jirásek; book illustration; illustration; Mikoláš Aleš