Dodržování pitného režimu chodících pacientů v léčebnách dlouhodobě nemocných - Matoušek, Jan (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou dodržování pitného režimu u pacientů v léčebnách dlouhodobě nemocných a seniorů v domácnosti. Pod pojmem pitný režim se skrývá správné doplňování tekutin, které je pro lidský organismus nezbytné. Jde o hlavní způsob, jak v těle pokrýt každodenní ztrátu tekutin. Příjem tekutin je důležitý v každém věku, zejména pak ve stáří, kdy tělo zaznamenává značný přirozený úbytek tekutin a navíc člověk ztrácí i pocit žízně. Pro udržování dobré kondice a zachování pevného zdraví je proto nutné udržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin během celého dne. Z tohoto hlediska je důležité přijímat tekutiny rovnoměrně v průběhu celého dne a dříve než člověk pocítí žízeň.
Keeping of drinking habits in hospices in case of walking patients
Keywords: Pitný režim; tekutiny; senioři; léčebny dlouhodobě nemocných; Drinking regime; fluids; seniors; hospices