Genetická variabilita populací pošvatky Diura bicaudata (Plecoptera) z horských oblastí - Hajšmanová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2023)
Hlavním cílem této práce je vytipování molekulárních markerů pro určení genetické variability u pošvatky Diura bicaudata z Moravskoslezských Beskyd. DNA byla úspěšně naamplifikována pomocí mitochondriálních markerů COI a 16S. Získané sekvence byly použity pro populačně genetické analýzy. Nebyla objevena žádná struktura populací a bylo prokázáno, že migrace převažuje genetickým driftem. Bylo taktéž potvruzeno, že všechny zkoumané vzorky jsou Diura bicaudata.
Genetic variability of Diura bicaudata (Plecoptera) populations from mountainous areas
Keywords: Plecoptera; Diura bicaudata; COI; 16S; molekulární markery; populační genetika; Moravskoslezské Beskydy; Plecoptera; Diura bicaudata; COI; 16S; molecular markers; genetics of populations; Moravskoslezské Beskydy