Interní audit a jeho role v ošetřovatelské praxi - Jindrlová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2020)
Současný stav: Dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách je povinností každého poskytovatele zdravotních služeb zavádět do praxe interní kontrolní systém. Smyslem interních auditů je identifikovat odchylky od doporučených postupů a sjednat jejich nápravu. Cílem výzkumné studie bylo zjistit názor všeobecných sester a interních auditorů na vliv interních auditů na kvalitu poskytované ošetřovatelské péče a vyhodnotit úplnost a komplexnost vedení ošetřovatelské dokumentace. Metodika: Design empirického výzkumu byl tvořen kvantitativně-kvalitativními postupy, technikou obsahové analýzy vybraných interních předpisů, polostrukturovaných rozhovorů a sekundární analýzou zdravotnické dokumentace (interní audit). Do kvalitativní části výzkumu se zapojilo pět všeobecných sester pracujících na Interním oddělení vybrané nemocnice Jihočeského kraje a pět interních auditorů téže nemocnice. Byla provedena obsahová analýza tří interních předpisů. V kvantitativní části výzkumu byl realizován audit 285 uzavřených ošetřovatelských dokumentací. Výsledky: Výzkumné šetření potvrdilo, že interní audity ošetřovatelské dokumentace statisticky významně zvyšují správnost vedení záznamů ošetřovatelské péče. Opakováním auditu ošetřovatelské dokumentace došlo ke zlepšení vedení dokumentace v oblasti: označení formulářů ID pacienta, standardního postupu oprav záznamů, zhodnocení rizika vzniku dekubitů, záznamu o edukaci o invazivním vstupu, návrhu preventivních opatření minimalizujících riziko pádu a záznamu o nepodání léků. Sestry a auditoři hodnotí interní audit jako vhodný nástroj k udržení a zvyšování kvality ošetřovatelské péče. Závěr: Na základě zjištěných nedostatků ve vedení ošetřovatelské dokumentace doporučujeme managementu nemocnice zvýšit frekvenci interních auditů, identifikovat kořenové příčiny chyb při vedení dokumentace a sjednat jejich nápravu. V neposlední řadě uspořádat odborné semináře na danou problematiku.
Internal audit and its role in nursing practice
Keywords: audit; kvalita péče; dokumentace; ošetřovatelství; pacient; sestra; audit; quality of care; documentation; nursing; patient; nurse