"Kéž bych byl malířem." František Thun v době předbřeznové - Oubrechtová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o šlechtici Františku Thunovi (1809-1871), který byl jednou z určujících osobností veřejného a kulturního života v Čechách od 30. až do konce 60. let 19. století. Thun, sám výtvarně nadaný, se věnoval zejména institucím, které byly spojené s výtvarným uměním. Cílem práce je tak snaha ukázat, kde se formoval tento jeho celoživotní zájem o umění. Autorka proto sleduje jeho dětství, výchovu, vlastní umělecké začátky a studium. Významnou pozornost věnuje Thunovým cestám po Evropě, které jeho učednická léta završily. Sleduje pobyt v Drážďanech, které byly nejvýznamnějším centrem evropského romantismu a více jak roční cestování po Anglii, západní Evropě a Itálii. Zbývající část biografie věnuje veřejné činnosti Františka Thuna před rokem 1848 - zejména jeho působení v umělecké politice a v péči o památky. Práce se zabývá také osobní rovinou Thunova života, především pak jeho sňatkem s měšťanskou dívkou, kvůli kterému přišel jako prvorozený o dědictví fideikomisu. Východiskem pro bádání jsou zejména prameny osobní povahy - korespondence a deníky. Na jejich základě se autorka snaží představit Thunovu osobnost a významné mezníky v jeho životě.
"I wish I were a painter." Francis Thun in the pre-March era
Keywords: František Thun; rodina Thunů; Děčín; František Antonín Thun; Terezie Thunová; Magdalena Koenigová; Johann Rohrweck; Antonín Mánes; Josef Bergler; Carl Graf; Friedrich Gruenwald; Johann Sparmann; Carl Gustav Carus; Friedrich von Rumohr; Karel Helminger; Robert Ralph Noel; Anna Jameson; Josef Hellich; Engelbert Seibertz; Christian Ruben; Krasoumná jednota; Společnost vlasteneckých přátel umění; Jednota pro dostavbu Chrámu sv. Víta; Archeologický sbor při Vlasteneckém muzeu; Thunův salon; umění; František Thun; Thun family; Děčín; František Antonín Thun; Terezie Thunová; Magdalena Koenigová; Johann Rohrweck; Antonín Mánes; Josef Bergler; Carl Graf; Friedrich Gruenwald; Johann Sparmann; Carl Gustav Carus; Friedrich von Rumohr; Karel Helminger; Robert Ralph Noel; Anna Jameson; Josef Hellich; Engelbert Seibertz; Christian Ruben; art