Roald Dahl's Children's Books and Short Stories for Adults - Vojnová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je literární tvorba britského autora Roalda Dahla, který specifickým přístupem k literárnímu kánonu dětské literatury obohatil tvorbu určenou dětskému čtenáři nejen ve 20. století. Práce si klade za cíl porovnat autorův přínos v kontextu britské dětské literatury a literatury pro dospělé čtenáře. Jádrem práce bude srovnávací analýza Dahlovy tvorby, nalézání společných témat, motivů a morálního přesahu dětských příběhů a povídek a románu pro dospělé čtenáře. Práce v závěrečné kapitole porovná filmové adaptace příběhů pro dětské čtenáře a jejich originální literární předlohu.
Roald Dahl's Children's Books and Short Stories for Adults
Keywords: Roald Dahl; humor; Karlík a továrna na čokoládu; dětští čtenáři; dospělí; násilí; morální výchova; rodičovství; rodina; groteskní smysl; Roald Dahl; humour; Charlie and the Chocolate Factory; child readers; adults; violence; moral education; parenthood; family; grotesque sense