Problematika studní a vod v obci Křelovice - Pavlíková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2013)
Ve své bakalářské práci se věnuji problematice studní a vod v obci Křelovice. Zvolila jsem si tuto obec, protože je to místo mého bydliště. Hlavní důvod ale je, že jsem chtěla blíže prozkoumat místní zdroje vody, jejich vydatnost a kvalitu. Práce je rozdělena na dvě hlavní části - teoretickou a praktickou. V teoretické části se zabývám popisem obce a místních zdrojů vody. Dále jsem zde uvedla jednotlivé ukazatele kvality pitné vody dle dostupné legislativy. Jednotlivé ukazatele jsem specifikovala, popsala jsem, za jakých okolností se mohou ve vodě vyskytnout, jak je eliminovat a samozřejmě jejich účinky na lidský organismus. Ke každému ukazateli jsem uvedla hygienický limit, který by neměl být překročen. V praktické části se zabývám naplňováním jednotlivých cílů a potvrzením hypotéz a výzkumné otázky. Cílem práce bylo vyhodnotit kvalitu vody z obecního zdroje obce Křelovice a zjistit názor obyvatel obce na kvalitu vody z obecních zdrojů. Abych mohla cíle naplnit, zvolila jsem dvě metody zkoumání. Jako první jsem použila kvantitativní výzkum, který jsem provedla pomocí dotazníků vlastní konstrukce. Tyto dotazníky jsem rozdala 140 obyvatelům obce Křelovice. Tento počet respondentů vychází z celkového množství obyvatel obce Křelovice nad 18 let, které činí 300 lidí. Z tohoto počtu jsem vypočítala reprezentativní vzorek, který je 140 respondentů. Dotazníky jsem poté vyhodnotila a na každou otázku vytvořila barevný graf, ke kterému jsem připojila slovní popis. Jako druhou metodu jsem zvolila sekundární analýzu dat. Většinu dat jsem získala na Územním pracovišti Pelhřimov Krajské hygienické stanice kraje Vysočina, další od starosty obce Křelovice Ing. Jaromíra Dolejše. Tato data jsem statisticky zpracovala a porovnala s hygienickými limity, které jsou dané legislativou. Vše jsem poté graficky znázornila pro lepší viditelnost a orientaci v jednotlivých hodnotách. Po vyhodnocení kvantitativního výzkumu, jsem se přesvědčila, že obyvatelé obce jsou velmi spokojeni s kvalitou pitné vody z místních zdrojů. Je vidět, že obec vykonává veškeré nutné úkony, které jsou potřebné pro posílení a udržení kvality pitné vody z místních zdrojů. Při zpracovávání sekundární analýzy získaných dat, jsem se přesvědčila, že výsledky odběrů vzorků vody odpovídají názoru občanů. Za posledních pět let nedošlo k překročení hygienického limitu stanoveného legislativou ani u jednoho ze zkoumaných ukazatelů kvality pitné vody. To znamená, že respondenti jsou oprávněně spokojeni s kvalitou vody. Domnívám se, že moje práce, tedy výzkum kvality vody, ukázal nejen to, že je kvalita vody velmi dobrá a obyvatelé obce jsou s ní spokojeni, ale i to, že je skutečná kvalita vody také pravidelně kontrolována podle zákonných nařízení, která obec bezezbytku dodržuje, a že v případě jakýchkoli negativních zjištění v kvalitě vody se zdroje okamžitě ošetřují a sledují. Myslím si, že obyvatelé obce si mohou být jisti, že obec o kvalitu vody opravdu dbá, takže se nemusejí obávat konzumace vody z veřejného vodovodu. Můj výzkum je také přínosem pro zastupitelstvo obce v čele s panem starostou. V závěrech svého výzkumu jasně dokázala, že voda je kvalitní a spokojenost občanů vysoká.
Problems of wells and water in the Křelovice village
Keywords: hygienický limit; kvalita vody; mezní hodnota; nejvyšší mezní hodnota; zdroj pitné vody; hygienic limit; water quality; limit; maximum limit value; the sources of drinking water