Obraz rodinného a společenského života v románech Jane Austenové - Rodová, Hana (Jihočeská univerzita, 2011)
Východiskem i cílem této diplomové práce je analýza románové tvorby Jane Austenové z hlediska rodinných a sociálních souvislostí. Pozornost je věnována zařazení osobnosti a díla této významné představitelky románů označovaných za comedy of manners či románů z domácího prostředí do společensko-historického kontextu s přihlédnutím k osobní zkušenosti. Interpretační část zprostředkuje obraz sebepoznání jednotlivých hlavních hrdinek v autorkou vytvořeném fikčním světě, v němţ se prolíná rodinný a společenský prostor. Ve výsledku práce ozřejmí literární přínos Austenové a proč je autorkou klasickou, ale zároveň její sdělení nacházejí odezvu i u moderních čtenářů, feministickou kritiku nevyjímajíc.
The Image of Family and Social Life in Jane Austen's Novels