Francouzské frazeologismy obsahující názvy částí těla a jejich české ekvivalenty. - Hejduková, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá francouzskými idiomatickými spojeními, která obsahují názvy částí lidského těla. V první, teoretické, části práce je vymezen pojem "frazeologismu", resp. "idiomatického spojení", dále se pak tato část věnuje klasifikaci idiomů, jejich vnitřní struktuře a funkci. Ve druhé, analytické části, je vybraný vzorek idiomů rozebírán po formální stránce, tzn. dle vnitřní struktury idiomu a po stránce sémantické (polysémie, možné interpretace, motivovanost). Dále jsou zde naznačeny možnosti syntaktické manipulace a vnitřní transformace idiomů. Hlavní pozornost je věnována translatologické analýze vybraného vzorku idiomů a možnostem jejich překladu do češtiny. Cílem je sledovat míru ekvivalence při překladu idiomatických spojení, popřípadě naznačit možnosti jejich překladu do českého jazyka. Aplikačním výstupem práce pak bude francouzsko-český slovníček příslušných idiomů.
French idioms containing names of body parts and their Czech equivalents.
Keywords: idiomatické výrazy; překlad; formálně-strukturní analýza; translatologická analýza; syntaktická manipulace; idiomatic expressions; translation; formaly-structural analysis; translatological analysis; syntactic manipulation