Tim Burton's Film Adaptations of Literary Works/Filmové adaptace literárních děl v režii Tima Burtona - Sirotek, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem práce je srovnání filmových děl v režii Tima Burtona s jejich literárními předlohami ve smyslu dodržení tématu, zachování dějové linie, souvislosti literárního textu a filmových dialogů, popř. určení míry inspirace literárním textem při tvorbě filmového díla. Práce se zaměří na tři vybrané texty (The Legend of Sleepy Hollow Washingtona Irvinga, Alice in Wonderland Lewise Carrolla a Charlie and the Chocolate Factory Roalda Dahla) a provede jejich literární analýzu, kterou posléze porovná s kritickou interpretací korespondujících filmových děl.
Tim Burton's Film Adaptations of Literary Works