Návrh a ověření kompenzačního programu pro starší žáky florbalového týmu Štíři České Budějovice - Rampová, Monika (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce je zaměřená na návrh a ověření kompenzačního programu pro starší žáky florbalového týmu Štíři České Budějovice. Pro výzkum byli vybráni hráči ve věku čtrnácti let. Vlivem charakteru tohoto sportu vyznačujícího se fyzickou náročností, ale také náklonem těla na jednu stranu, dochází u florbalových hráčů ke svalovým dysbalancím. Z tohoto důvodu žáci podstoupili vstupní testování pro vybrané svalové skupiny, kterým jsme zjistili míru jejich zkrácení. Následně byl vytvořen a realizován sedmi měsíční kompenzační program vedený dvakrát týdně. V jeho průběhu bylo provedeno druhé testování a po jeho skončení výstupní testování. U hlubokého předklonu jsme při prvním testování naměřili průměrnou hodnotu 28,7 cm a ve výstupním 32,3 cm. Vstupní průměrná hodnota 65,3 stupňů a výstupní 78,4 stupňů byla naměřena u adduktorů stehna. U levého bedrokyčelního svalu došlo ke snížení počtu zkráceného svalu z původních pěti žáků na tři a na pravém z šesti žáků na čtyři. Levý velký prsní sval byl při prvním testování zkrácený u pěti žáků a pravý u tří žáků. Vlivem protahovacího cvičení se nám podařilo uvedený počet zkrácených prsních svalů snížit u čtyř hráčů na levé a u jednoho hráče na pravé straně. Zkoušku zapažených paží při levé vzhůru nedokázalo provést šest žáků. Při závěrečném testování tři žáci. Při zapažení paží pravou vzhůru se jednalo o snížení počtu z původních sedmi žáků na pět.
Design and Verification of the Compensation Program for Midget Category Floorball Team Štíři České Budějovice
Keywords: florbal; testování; kompenzace; strečink; držení těla; floorball; testing; compensation; stretching exercises; posture