Caspar David Friedrich a romantická estetika přírody - Procházková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce je přiblížit estetické hodnocení přírody v období (pre)romantismu na příkladu děl Caspara Davida Friedricha. Důraz bude kladen na romantickou krajinomalbu, výklad motivů a osobnost německého malíře. Jedná se o vybraná díla C. D. Friedricha se zaměřením na motivy kamene a melancholie. Stranou nezůstane ani teoretický diskurz o kategorii vznešeného. Stěžejním bodem práce bude kámen/hornina, jenž je nutno konfrontovat v rámci přírodní vědy. Kámen se hojně v díle vyskytuje ať už v podobě megalitických staveb nebo skal a nakonec je základem také ruin. Závěrem práce je porovnání symboliky skal a megalitů se symbolikou zřícenin.
Caspar David Friedrich and Romantic Aesthetics of Nature
Keywords: Caspar David Friedrich; romantismus; kámen; krajinomalba; melancholie; vznešeno.; Caspar David Friedrich; period of Romanticism; stone; painting of landscape; melancholy; sublime.