Vývoj práv k nemovitému majetku ve zvolené lokalitě - Nováková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce s názvem "Vývoj práv k nemovitému majetku ve zvolené lokalitě", je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Předmětem teoretické části je stručná literární rešerše. V úvodu teoretické části jsou vymezeny základní pojmy, které souvisí s danou problematikou. Dále následuje popis historického vývoje českých katastrů od svých počátků až po současnost. Nedílnou součástí práce jsou hlavní faktory ovlivňující vývoj práv k nemovitému majetku. Faktory se týkají politických a socioekonomických složek. Na začátku praktické části je bližší vymezení zvolené lokality, kde se provádí rozbor základních charakteristik. Hlavní odvětví praktické části je věnováno analýze majetkoprávních vztahů ve zvoleném území. Analýza půdní držby je provedena celkem ve třech obdobích - Stabilní katastr, Pozemkový katastr a současný Katastr nemovitostí. Období jsou mezi sebou porovnána a následně vyhodnocena. Závěr praktické části je věnován stručnému shrnutí analýzy a krátkému zamyšlení spolu s diskuzí nad touto tématikou.
The development of rights to the immovable property in the selected area
Keywords: práva k nemovitému majetku; pozemkové vlastnictví; krajina; pozemkové katastry; pozemkové reformy; katastrální území Kalenice; rights to the immovable property; land tenure; country; land registry; land reforms; cadastral area Kalenice