Vliv nitrátové směrnice na podnikání v zemědělství - Rešlová, Marcela (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu vlivu nitrátové směrnice na podnikání v zemědělství. V zemědělském podniku A je zkoumáno hnojení minerálními a statkovými hnojivy v letech 2007-2010. V teoretické části je rozebráno nařízení vlády č. 103/2003 Sb., o stanovení zranitelných oblastí a o používání a skladování hnojiv a statkových hnojiv, střídání plodin a provádění protierozních opatření v těchto oblastech. Množství celkového dusíku užitého ročně na zemědělských pozemcích v organických hnojivech nesmí překročit 170 kg/ha. V praktické části je charakterizován zemědělský podnik A, je zde stanovena spotřeba hnojiv na orné půdy a TTP pro jednotlivé roky a vypočteny náklady na hnojení plodin. Na základě výsledků jsou navrhnuta řešení a zlepšení pro daný podnik.
The influence of the Nitrate Directive on the agricultural business
Keywords: nitrátová směrnice; statková a minerální hnojiva; limity hnojení; náklady na hnojení; Nitrate Directive; livestock manure and mineral fertilizers; limits of fertilization; costs of fertilization