Udržitelný rozvoj regionu: aplikace indikátoru Human development index (HDI) ve třech vybraných regionech - Macková, Ladislava (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce je porovnat, na základě indikátoru lidského rozvoje (HDI), který zahrnuje faktory jako vzdělání, HDP (HND) na osobu a očekávanou délku života, rozvoj tří regionů z pohledu trvale udržitelného rozvoje. Za regiony jsou považována území třech států: Švédského království, České republiky a Řecké republiky. Hlavní výzkumnou otázkou je, zdali po roce 2008 došlo k oddělení růstu od jeho dopadů na znečištění životního prostředí. Stěžejní metodou pro zpracování praktické části je práce se statistickými metodami a zejména analýza sekundárních statistických dat se zaměřením na vývoj emisí oxidu uhličitého a ekonomické úrovně. Pro poslední prováděnou analýzu je nejprve nutné modifikovat HDI o vliv emisí oxidu uhličitého a vytvořit tak nový indikátor, označovaný v této práci jako UHDI. Tento krok je prováděn z důvodu určení vlivu znečištění životního prostředí na pořadí států dle UHDI a HDI.
Sustainable regional development: Application of the Human Development Index (HDI) in three selected regions
Keywords: Udržitelný rozvoj; index lidského rozvoje; hospodářský růst; emise oxidu uhličitého; Sustainable development; Human Development Index; economic growth; carbon dioxide emissions