Úspory energií v bydlení - Holý, Marek (Jihočeská univerzita, 2011)
V mé bakalářské práci je řešena problematika úspor energie pro byty a bytové domy. V teoretické části této práce je uvedeno a popsáno několik možností úspory energie. Jsou zde konfrontovány názory několika autorů na jednotlivá úsporná opatření. Popsány jsou také dotační programy Nový panel a Zelená úsporám. V druhé, praktické části mé bakalářské práce jsou vybrána ta úsporná opatření, která by mohla přinést největší úsporu a následně jsou aplikována v modelovém projektu na panelový dům soustavy T 06 B 02. Jedná se o zateplení objektu, instalaci solárních kolektorů pro ohřev vody a využití tepelných čerpadel k vytápění objektu. U každého opatření je stanovena přibližná cena a úspory, kterých dosáhne. Z těchto údajů je poté vypočtena doba návratnosti pro jednotlivá opatření a finálně i pro celou rekonstrukci. Ve třech variantách je řešena i problematika financování investice. První varianta je samofinancování, druhá možnost je financovat rekonstrukci s dotací z programu Nový panel a poslední varianta je financovat projekt s přispěním programu Zelená úsporám.
Energies Conservation in Housing
Keywords: bytové domy; úspory energie; zateplování; solární kolektory; tepelná čerpadla; flat - buildings; energy saving; thermal isulation; solar collectors; heat pump