Výživa v prevenci civilizačních chorob - Peštová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Výživa je pouze jedním z mnoha determinantů zdravého životního stylu. Dalšími jsou společensko-ekonomické podmínky, vzdělání, nezaměstnanost, věk, fyzická aktivita, životní styl a negativní návyky jako je kouření, subjektivní vnímání zdraví a ekonomická situace, která může ovlivnit prevenci civilizačních chorob jak pozitivně, tak negativně. Současný životní a výživový stav populace nezaručuje dostatečnou prevenci v rámci civilizačních chorob. V rámci životního stylu stále převažují osobní návyky a dispozice, rodinné a kulturní tradice a tlak ceny. Z mého výzkumu vyplývá několik varovných skutečností. Nadpoloviční většina mužů i žen má nedostatečný příjem tekutin, nedostatečnou pohybovou aktivitu, která by je chránila před vznikem civilizačních chorob, nadměrnou konzumaci uzenin a nepravidelnou konzumaci kysaných mléčných výrobků. Stejně jako u jiných autorů byla zjištěna skutečnost lepšího stravování žen všech věkových skupin. Ekonomická situace domácností je v polovině případů podprůměrná a jejich výdělky neodpovídají udávané průměrné měsíční mzdě, při výběru potravin je v 76% určující jejich cena. Pozitivním zjištěním je velmi dobré povědomí občanů o civilizačních chorobách, preferování rostlinných tuků při teplé i studené kuchyni a racionálně pozitivní přístup respondentů k vlastnímu zdraví. Kuřáctví bylo spojeno s horšími stravovacími návyky, ale pozitivní je, že téměř 2/3 respondentů nekouří. Domnívám se, že v rámci životního stylu nelze individuální výživové zvyklosti zobecňovat ale převažují osobní návyky a dispozice, které zapříčiní, že člověk žije zdravě.
Nutrition in prevention of civilization diseases
Keywords: civilizační choroba; výživa; prevence; životní styl; riziko; ateroskleróza; osteoporóza; obezita; nádor; diabetes mellitus; disease of civilization; nutrition; prevention; lifestyle; risk; atherosclerosis; osteoporosis; obesity; tumour; diabetes