Porodnické situace v přednemocniční neodkladné péči a úkoly zdravotnického záchranáře - Klečatská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá tématem: Porodnické situace v přednemocniční neodkladné péči a úkoly zdravotnického záchranáře. V těchto situacích je velmi důležité včasné rozpoznání příznaků, správná diagnostika a rychlý transport do nemocničního prostředí. Práci jsem převážně zaměřila na porod v přednemocniční neodkladné péči, předčasný odtok plodové vody, krvácení u těhotné v druhé polovině těhotenství a s ním spojené komplikace. Vlastním cílem práce bylo zmapování četnost neodkladných porodnických situací v přednemocniční neodkladné péči v Jihočeském kraji, zmapování zkušeností zdravotnických záchranářů a zjištění, zda z těchto stavů mají obavy a zda jsou schopni své teoretické vědomosti uplatnit v praxi. Na základě cílů jsem si stanovila čtyři hypotézy. H.1: Neodkladné porodnické situace v terénu jsou v Jihočeském kraji vzácné. H.2: Zdravotnický záchranář má dostatečné teoretické znalosti týkající se neodkladných porodnických situací. H.3: Zdravotnický záchranář nemá dostatečné praktické dovednosti týkající se neodkladných porodnických situací. H.4: Zdravotnický záchranář se v rámci neodkladné přednemocniční péče u neodkladných porodnických situací soustředí především na transport pacientky. K výzkumné části jsem použila kvantitativní výzkum formou dotazníkové metody, určené zdravotnickým záchranářům Jihočeského kraje. Celkem jsem rozdala 80 dotazníků, z níž 66 tvořilo výzkumný soubor. Výsledky jsem následně zpracovala a k jejich vyjádření jsem použila výsečové grafy s procentuálním vyjádřením. Všechny cíle byly splněny. První a čtvrtá hypotéza potvrzena nebyla, zatímco druhá a třetí hypotéza byla potvrzena.
Obstetric situations in prehospital emergency care and duties of a medical rescuer
Keywords: Přednemocniční neodkladná péče; porod; předčasný odtok plodové vody; novorozenec; krvácení v druhé polovině těhotenství; hypovolemický šok; Prehospital emergency care; childbirth; premature rupture of membranes; infant; bleeding in the second half of pregnancy; hypovolemic shock