Výchovné strategie matek v doplněných rodinách - Topinková, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá problematikou doplněných rodin z pohledu matek. Cílem práce je proniknout do problematiky doplněných rodin, jak rodina funguje, jaké změny nastanou sloučením dvou původních rodin, jaké výchovné strategie jsou používané a jaké emoce matky v nových rodinách prožívají. Práce se skládá ze dvou částí. Teoretická část je zaměřená na vymezení pojmů rodiny, rozpadu rodiny a doplněné rodiny. Praktická část obsahuje kvalitativní výzkum, který byl realizován pomocí polostrukturovaných rozhovorů s pěti respondentkami z doplněných rodin. Pomocí této metody bylo zjištěno, jakým způsobem doplněná rodina funguje, jaké změny nastaly, jak probíhá výchova, a to vše z pohledu matky.
Maternal child-rearing practises in blended families
Keywords: doplněná rodina; rodina; rozpad rodiny; výchovné strategie; stepfamilies; blended families; family; marital break-up; maternal child-rearing practices