Analýza vlivu částečné sportovní masáže na konkrétní zranění pohybového systému sportovců ve smíšeném bojovém umění klubu Gladiators gym České Budějovice - Maršálek, Martin (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se věnuje účinnosti konkrétní regenerace na vybrané funkční poruchy způsobené tréninkem smíšeného bojového umění (MMA). Testovali jsme účinnost částečné sportovní masáže a kompenzačních cvičení na třech vybraných probandech po dobu šesti týdnů. Na základě jednotlivých zranění byly sestaveny programy pro domácí cvičení. V práci je stručně shrnuta problematika MMA, jeho vývoj a důvod dnešní popularity. Dále pak techniky MMA, u kterých poruchy vznikly, jak se projevují a jakým způsobem sportovce omezují. Použili jsme obsahovou analýzu a syntézu. Výzkum byl proveden formou případové studie. Vytvořili jsme anamnézu probandů za použití polostrukturovaného interview. Pro vyšetření pohybového systému jsme použili funkční svalové testy. Následovala aplikace masáže a kompenzačních cvičení. Vizuální analogovou škálou v časovém úseku probandi subjektivně hodnotili průběh bolesti po každé masáži. Dle vizuální analogové škály došlo ke snížení vnímání bolesti v průměru o tři stupně.
Analysis of the effect of the partial sports massage to specific musculoskeletal injuries of athletes in mixed martial arts at club Gladiators gym České Budějovice
Keywords: porucha; oslabení; proband; rehabilitace; regenerace; impairment; disability; proband; rehabilitation; regeneration