Odpadní produkty cibule kuchyňské jako zdroj antiooxidantů v masných výrobcích - Bedrníček, Jan; Golian, Jozef; Samková, Eva; Belej, Lubomír; Smetana, Pavel; Čapla, Jozef; Kadlec, Jaromír; Bárta, Jan; Bártová, Veronika; Kolek, Jan; Mráz, Jan; Laknerová, Ivana; et al. (Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2018)
Cibule je jedna z nejdůležitějších druhů zeleniny na světě. Velké množství cibulových odpadů se vyprodukuje každý rok. Některé frakce odpadu, které jsou bohaté na antioxidanty, mohou být využity při výrobě masných výrobků jako inhibitor oxidace tuků. Proto bylo naším cílem vyhodnotit vliv přídavku vodného extraktu cibulových slupek na mleté vepřové maso. Výsledky ukázaly, že přídavek těchto extraktů významně zvýšil antioxidační aktivitu, obsah celkových polyfenolů a také inhiboval oxidaci lipidů.
ONION WASTE PRODUCTS AS SOURCES OF ANTIOXIDANTS FOR MEAT PRODUCTS MEAT PRODUCTS
Keywords: masné produkty, antioxidanty, cibulové odpady; meat product, antioxidant, onion waste