Současná zdravotní rizika způsobená změnou globálních bioklimatických podmínek - Steigerová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zaměřuje na vlivy, které změnami globálních bioklimatických podmínek vznikají a dále působí na člověka a jeho zdraví. Mezi nejčastěji v odborné literatuře zmiňované bioklimatické činitele ovlivňující zdraví člověka jsou řazeny sluneční záření, teplota vzduchu, srážky, sníh, vítr a teplota půdy. Ve většině případů nepůsobí jeden činitel samostatně, ale společně s dalšími. Práce se zabývá nejen zdravotními riziky v důsledku globálních změn v současnosti, uvádí také příklady z minulosti a prognózy stavu globálního klimatu naší planety v nedaleké budoucnosti.
The current health risks due to changing global bioclimatological conditions
Keywords: zdraví; klima; zdraví člověka; bioklimatické změny; zdravotní rizika; health; climate; human health; bioclimatic changes; health risks