Vybrané problémy potravinového práva v České republice - Kopecká, Štěpánka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce byla o problémech v potravinovém právu v České republice. Cílem této diplomové práce bylo zjištění názoru a postoje českých spotřebitelů a činnost příslušných dozorových orgánů v této oblasti potravinového práva (společné stravování). V teoretické části bylo vysvětleno, kdo je spotřebitel a jaká je ochrana spotřebitele v České republice. Bylo zde popsán aktuální stav potravinového práva, legislativa a dozorové orgány. V práci byly analyzovány statistiky. Praktická část této diplomové práce byla rozdělena do dvou částí. První část byla zaměřena na spotřebitele. Byl zde proveden online dotazníkový výzkum. Tento výzkum zkoumal, zda se spotřebitelé zajímají o moderní trendy ve stravování. Jak často jí mimo domov. Zda spotřebitelé znají dozorové orgány v oblasti Českého potravinového práva. Zda znají projekt Potraviny na pranýři. Druhá část byla zaměřena na dozorové orgány a na provozy společného stravování. Byly zde provedeny řízené hloubkové rozhovory s dozorovými orgány jako SVS, SZPI, KHS. Pro zjištění názoru všech stran zde byly také rozhovory se zástupci školních jídelen, restaurací a kavárny. Na základě výsledků z tohoto výzkumu byly navrhnuty tři návrhy na zlepšení.
Selected problems of food legislation in the Czech Republic
Keywords: potravinové právo; dozorové orgány; ochrana spotřebitele; společné stravování; food law; supervisory authorities; consumer protection; mass caterers