Potravinářské využití konopného semene a jeho význam v racionální výživě člověka - Osinková, Radka (Jihočeská univerzita, 2018)
Konopí seté (Cannabis sativaL.) patřilo již od pradávna k plodinám s širokým využitím v nejrůznějších odvětvích,od lékařství, textilního průmyslu a papírenství až po výrobu provazů či tětiv do luků. Díky své adaptabilitě a širokým možnostemuplatnění se konopí postupně rozšířilodo celého světa. Konopné semeno bylo v minulosti běžnou součástí jídelníčku především chudších lidí. Tato práce řeší potenciál využití konopného semene v potravinářství jako prevence nejrůznějších typů onemocnění,a to od zánětů či kožních problémů až po civilizační choroby, jako jsou kardiovaskulární či nádorová onemocnění. K hlavním tělu prospěšným látkám v těchto jednosemenných nažkách patří v závislosti na podmínkách pěstování a rozmanitosti odrůd přibližně 25 % bílkovin,28 % sacharidů, 6 % popelovin a 35 % vysoce kvalitního oleje. Významný je také obsah vitaminů E, C, B1, B2, B3 a B6, minerálních látek, především fosforu, draslíku, hořčíku, síry, vápníku, železa a zinku,či proteinů globulinu edestinu (65 %) a albuminu (33%), jež obsahují nutričně významné množství všech esenciálních aminokyselin nezbytných pro lidské zdraví. Konopná semena mají jeden z nejkvalitnějších rostlinných olejů,který obsahuje 80 % polynenasycených mastných kyselin a pouze kolem 10% nasycených mastných kyselin. Ideální poměr 3:1 pro lidský organismus představují v konopném semeni obsažené esenciální mastné kyseliny n-6 a n-3,gama-linolová(50-70%) a alfa-linolenová (15-25%)zvyšující jeho nutriční hodnotu. Semena jsou také dobrým zdrojem n-6 polynenasycené mastné kyseliny linolenové (1-6%), jež může být nápomocná při roztroušené skleróze či syndromu ADHD. Sortiment výrobků z konopného semene je neustále rozšiřován, příkladem mohou být oleje, mouky, müsli tyčinky, čokolády, těstoviny či konopný nápoj.
Food use of cannabis seeds and its importance in the rational human nutrition
Keywords: Klíčová slova: konopí seté; civilizační choroby; racionální výživa; konopné semeno; Key Words: Cannabis sativa L.; hempseed; diseases of affluence; rational nutritio