Řízení pohledávek - Gajanová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá problematikou řízení pohledávek z obchodních vztahů v daném podniku a dopadem neuhrazených pohledávek do hospodaření podniku. Teoretická část seznamuje se základními znalostmi důležitými pro pochopení problematiky pohledávek. Věnuje se základním ukazatelům, které znázorňují vliv pohledávek do hospodaření podniku a ukazatelům finanční analýzy, které jsou pohledávkami ovlivněny. V praktické částí jsou teoretické poznatky aplikovány na společnost XY, spol. s r.o. a její pohledávky ke dni 31.12.2014. To zahrnuje analýzu odběratelů a jejich hodnocení z hlediska bonity, vliv neuhrazených pohledávek do hospodaření podniku a na finanční situaci podniku a podává návrh na zlepšení situace pomocí lepšího řízení pohledávek. V závěru práce je zhodnoceno stávající řízení pohledávek a finanční situace podniku ovlivněna pohledávkami.
Management of receivables
Keywords: řízení pohledávek; vymáhání pohledávek; neuhrazené pohledávky; pohledávky z obchodních vztahů; Key words: management of receivables; recovery of receivables; unpaid receivables; trade receivables