Zdravotní účinky a využití tréninkového systému CrossFit - Rajtmajer, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce je zaměřena na moderní tréninkový systém CrossFit a jeho vliv na kondici a celkové zdraví mužů ve věkové kategorii 2040 let. V teoretické části jsem popsal samotnou podstatu tohoto moderního tréninku, možný přínos i zdravotní rizika. Čerpal jsem z dostupné odborné literatury a důvěryhodných elektronických zdrojů vztahujících se k danému tématu. Na začátku praktické části intervenčního pohybového programu bylo provedeno vstupní šetření zaměřené na zjištění fyzického a psychického stavu experimentální skupiny 15 ti cvičících mužů ve věkové kategorii 2040 let, a 15 ti necvičících mužů věkové kategorie 2040 let . Se skupinou cvičících jsem tři měsíce prováděl moderní trénink CrossFit, přičemž u obou skupin probíhalo průběžné měření hodnot. Na závěr jsem provedl výstupní šetření s danými skupinami. Vyhodnocené dotazníky byly podkladem ke zpracování grafické části, a bylo zjištěno, že CrossFit trénink při adekvátním rozložení tréninkových jednotek a při dodržení vhodného stravování je vhodná aktivita pro celkovou kondici a zdraví u mužů ve věkové kategorii 2040 let.
Health effects and usage of the training program CrossFit
Keywords: CrossFit; kondice; zdraví; stres; trénink; obezita; únava.; CrossFit; condition; health; stress; obesity; fatigue.