Rizika a hrozby dopravy a skladování nebezpečných látek - Zelený, Roman (Jihočeská univerzita, 2008)
Naše společnost stále více používá chemické látky. Velké množství nebezpečných chemických látek a přípravků, které se využívají při výrobě, nebo nám běžně slouží jako produkty pro naši spotřebu, se musí také někde skladovat a do skladů, závodů a provozů přepravovat. Havárie spojené s únikem nebezpečné látky pro nás stále častěji představují veliká rizika, která mohou ohrožovat zdraví a životy lidí, jejich majetek, nebo mít negativní vliv na životní prostředí. Uvedu množství skladovaných nebezpečných látek ve Středočeském kraji za rok 2007 jako důkaz o obrovském množství škodlivin kolem nás. V této práci provedu rozbor nejčastěji skladovaných a přepravovaných chemických látek (amoniak, chlór, kyanovodík). Chci objasnit rizika a zejména možné následky na zdraví obyvatelstva a životní prostředí, které by mohli nastat při haváriích s těmito látkami. Provedu analýzu dostupných pramenů (tiskové zprávy, hodnotící zprávy, zpracované případové studie, možnosti řešení mimořádných událostí, záchranné a likvidační práce) a porovnám je se zpracovanou havarijní a krizovou dokumentací. V práci bych chtěl zdůraznit zejména reakci na možné havárie. Vytvořím modelové situace s únikem nebezpečné látky při přepravě, při skladování s možnou reakcí na ně. Pro jejich vyhodnocení použiji softwarový nástroj Terex. Na základě těchto modelových situací stanovím neodkladná opatření, záchranné a likvidační práce, které se musí vykonat ihned po úniku nebezpečné látky a také následná opatření, ať už krátkodobá, či dlouhodobá. Zároveň navrhnu preventivní opatření ke snížení pravděpodobnosti vzniku mimořádných událostí s únikem nebezpečné látky.
Hazards and threats of transportation and storage of dangerous substances
Keywords: nebezpečné látky; riziko; přeprava; skladování; mimořádná událost; velitel zásahu; Hasičský záchranný sbor ČR; chlór.; dangerous substances; hazards; transportation; stock; exceptional event; commandant check; fireman wrecking brigade; chlorine.