Studium dráhy pro syntézu mastných kyselin u klíštěte Ixodes ricinus - Zemanová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem této práce byla charakterizace dráhy syntézy mastných kyselin u klíštěte Ixodes ricinus. Charakterizovala jsem tkáňový a stádiový profil tří genů: acc (acetyl coenzyme A carboxylase), fas (fatty acid synthetase) and fabp (fatty acid binding protein) pomocí kvantitativní PCR. Poté byly geny umlčeny pomocí RNA interference a byly sledovány fenotypy v průběhu a po sání, jak u nympf tak dospělců. Tato dráha je uázala jako klíčová pro klíšťata.
Study of the fatty acid synthesis pathway in tick Ixodes ricinus
Keywords: Key words: Ixodes ricinus; klíště; acc; fas; fabp; syntéza mastných kyselin; RNA interference; Ixodes ricinus; tick; acc; fas; fabp; fatty acid synthesis; RNA interference