Současná výuka počátečního psaní se zaměřením na analýzu písanek pro 1. - 3. ročník ZŠ - Aujezdecká, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá analýzou písanek pro žáky 1. - 3. ročníku základních škol, jejich využitím ve výuce a rozvojem písařských dovedností během počátečního vzdělávání. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou, přičemž výzkumná část je doplněna řadou tabulek a grafů. Teoretická část je zaměřena na současný přístup k výuce psacího písma s ohledem na vázaný a nevázaný typ písma, jeho historii, znaky, názory a komentáře odborníků a veřejnosti. Výzkumná část analyzuje vybrané písanky nakladatelství Nová škola, s. r. o., Fraus, SPN, Alter a Taktik. Součástí výzkumu je také dotazníkové šetření zaměřené na zjištění podílu používaných písanek od různých nakladatelství.
Current teaching of elementary writing focused on analysis of writing books for the first to third grade of primary school
Keywords: počáteční psaní; vývoj písma; vázané písmo; nevázané písmo; analýza písanek; initial writing; development of writing; bound writing; unbound writing; analysis of writing books