Vliv canisterapie na integraci dětí s postižením. - Procházková, Vladimíra (Jihočeská univerzita, 2012)
V teoretické části bakalářské práce se zaměřuji na vysvětlení pojmu zooterapie. V zooterapii se můžeme setkat s různými druhy zvířat, které tuto terapii praktikují. Nemusí jít vždy jen o zvířata, ale například i o rostliny. Dále se zabývám problematikou canisterapie. Canisterapie se zabývá interakcí mezi člověkem a psem. Historii této terapie můžeme nalézt až ve starověku. V Čechách se canisterapie začala rozvíjet okolo 90. let. Metod a způsobů canisterapie je hned několik a záleží na využití psa, na počtu lidí, místě a konkrétní situaci, při které se canisterapie provádí. V neposlední řadě se v teoretické části snažím objasnit pojmy, které spadají do zdravotního postižení, tyto se v posledních několika letech rychle měnily. Stejně tak, jako je aktuální téma canisterapie, je v této době aktuální i téma integrace a inkluze. Jedná se o procesy, které se snaží o včlenění a zapojování jedinců s postižením do běžných situací v běžné populaci. V praktické části bakalářské práce se věnuji vyčlenění cíle a výzkumných otázek. Cílem práce bylo, zjistit možnosti využití canisterapie při integraci dětí s postižením. Výzkumné otázky zní, zda-li může canisterapie přispět k přirozenému procesu integrace a zda-li má canisterapie vliv na sociální chování skupiny dětí, ve kterých dochází k procesu integrace. Dále se v této části věnuji popisu průběhu výzkumu a jeho výsledkům. Pro realizaci výzkumu jsem zvolila metody kvalitativního výzkumu. Výzkum jsem prováděla na Letním integračně canisterapeutickém táboře v roce 2011. Dle výsledků výzkumu lze říci, že canisterapie pozitivně působí na proces integrace. Napomáhá lepšímu včlenění jedinců s postižením a nejen jim. Zároveň je ale nutno podotknout, že je třeba i dostatečná informovanost a spolupráce všech členů, kteří se procesu integrace zúčastňují nebo do ní nějak zasahují. Věřím, že tato práce by mohla posloužit některým institucím, které se touto problematikou zabývají a tím tak rozšířit možnosti využití canisterapie. Tato práce může také sloužit jako zdroj informací pro zájemce o tuto problematiku.
Influence of Animal Assisted Therapy to The Integration of Children with Disabilities.
Keywords: zooterapie; canisterapie; Letní integrační canisterapeutický tábor; integrace; zootherapy; canistherapy; Summer camp canistherapy integration; integration