Psychologický kontext sborů dobrovolných hasičů - Schimová, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce s názvem Psychologický kontext sborů dobrovolných hasičů pojednává o motivech, které vedou jedince k tomu, aby se stali členy sborů dobrovolných hasičů (dále jen SDH), a dále o motivech, které je vedou k pokračování v činnosti. Práce také vypovídá o hodnotách, které souvisí s členstvím u SDH a ovlivňují hlavní žebříček hodnot člena, a o postavení žen u sborů dobrovolných hasičů. Práce je rozdělena na dva velké celky: teoretickou a výzkumnou část. První kapitola teoretické části se zabývá vymezením dobrovolnictví. Druhá kapitola volně přechází na téma motivace a pokračuje motivací dobrovolníků. V dalších kapitolách jsou rozpracovány hodnoty, zájmy a sociální vliv. V druhé části bakalářské práce jsou popsány metody kvalitativního výzkumu a prezentovány zjištěné výsledky.
Psychological Context of Volunteer Fire Departments
Keywords: Dobrovolnictví; motivace; motivace k dobrovolnictví; hodnoty; zájmy; sociální vliv; sbor dobrovolných hasičů.; Volunteering; motivation; motivation for volunteering; values; interests; social impact; volunteer fire department.