Chyby ve fitness u klientů s funkčními bolestmi zad z pohledu fyzioterapie - Rybová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá chybami při cvičení ve fitness u klientů s funkčními bolestmi zad. Cvičení ve fitness je v dnešní době velice oblíbené. Cíl je u každého individuální: Někdo chce dosáhnout své vysněné postavy, někdo chce zvednout co nejtěžší váhu, jiní zase berou sport jako koníček a přináší jim to psychické uvolnění. Ve všech případech je však nutné brát ohled na naše zdraví a vyvarovat se příliš vysokých nároků na pohybový aparát a jeho přetěžování. Z krátkodobého hlediska nemusí být změny viditelné, avšak pokud je tělo dlouhodobě zatěžováno nevhodnou aktivitou, může dojít k problémům, jako například k zmiňované bolesti zad. Práce je rozdělena na dvě hlavní části. První část zahrnuje teoretické poznatky, jako je seznámení se se stroji ve fitness a se správným provedením vybraných cviků, fitness z pohledu fyzioterapie a s tím, jak předcházet bolesti zad při cvičení ve fitness. Ve druhé, praktické části byla použita metoda kvalitativního výzkumu. Daný výzkum byl zpracován na základě kazuistik zahrnujících odebrání anamnestických údajů pacienta, vstupní kineziologický rozbor a navržení krátkodobého terapeutického plánu, průběh a popsání jednotlivých terapií a následný výstupní kineziologický rozbor. Dále zahrnoval zhodnocení terapie a navržení dlouhodobého terapeutického plánu. Sběr dat probíhal pomocí rozhovoru s klienty, pozorováním, odebráním anamnézy a kineziologickým vyšetřením. Výzkumný soubor tvořili tři klienti fitness centra, kteří měli problémy s funkčními bolestmi zad. Terapie probíhala po dobu tří měsíců zhruba jeden den v týdnu pod mým dozorem a klienti sami chodili cvičit přibližně třikrát do týdne. V rámci terapie byly použity fyzioterapeutické znalosti a vybrané fyzioterapeutické metody, techniky měkkých tkání, postizometrická relaxace, protahovací a dechová cvičení, aktivace hlubokého stabilizačního systému, cviky na plochonoží, senzomotorická stimulace, dynamická neuromuskulární stabilizace, cviky na rotátory páteře, cvičení s TheraBandem a na balančních plochách. Cílem práce je přiblížit a popsat správné a nesprávné cvičení ve fitness, popsat možné souvislosti nesprávného cvičení s funkčními bolestmi zad a navrhnout základní pravidla cvičení, která by měli klienti ve fitness dodržovat. Z výsledků vyplývá, že zvolený terapeutický postup, vysvětlení správné techniky a upozornění na chyby pozitivně ovlivnily stav všech tří klientů. Vypracovaná bakalářská práce může sloužit jako edukační materiál pro lepší orientaci v dané problematice studentům fyzioterapie, odborné veřejnosti, trenérům a klientům fitness center.
Mistakes in fitness for clients with functional back pain from the perspective of physiotherapy
Keywords: fyzioterapie; funkční bolest zad; fitness; physiotherapy; functional back pain; fitness