Chci být panenkou Barbie (analýza mediální konstrukce jednoho životního stylu) - Mašková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá mediální konstrukcí konkrétního životního stylu. Jedná se o životní styl, který prezentuje panenka Barbie a lifestylový magazín Dívka. Cílem této práce je zjistit, do jaké míry jsou si podobné životní styly prezentované panenkou Barbie a časopisem Dívka. Úvodní části práce se teoreticky věnují problematice identity a životního stylu. Další kapitoly podrobným rozborem klasifikují identitu a životní styl panenky Barbie. Po popisu života a vzhledu panenky Barbie následuje obsahová analýza magazínů Dívka a Barbie, která zjišťuje, do jaké míry jsou si životní styly podobné. V závěru práce se objevuje kapitola k problematice genderové socializace, mýtu krásy a jejich spojitosti s panenkou Barbie.
I want to be a Barbie doll (analysis of the media construction of a particular life style)
Keywords: Panenka Barbie; identita; životní styl; mýtus krásy; genderová socializace; obsahová analýza; lifestylový časopis; Barbie doll; identity; lifestyle; the beauty myth; the gender socialization; the content analysis; lifestyle magazine