Problémy v komunikácii ako príčina vzniku neúplných rodín - Moravčiková, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Predložená diplomová práca sa snaží poukázať na dôležitosť a nezastupiteľné miesto komunikácie v súčasnosti. Taktiež sa venuje potrebe komunikácie v základnej bunke spoločnosti ? v rodine. Hovorí o dôležitosti a potrebe vzájomnej komunikácie a o správnom načúvaní v rodinách. Zaoberá sa príčinami vzniku manželských kríz a dôsledkami konfliktov v rodine. Hovorí o komunikačných rozdieloch medzi mužom a ženou, komunikačných bariérach, ktoré spôsobujú konflikty v rodinách a o postupnosti vývoja rodinných problémov. Rovnako sa venuje aj pohľadu etiky na problém komunikácie v rodine. Hľadá možnosti spoločného riešenia týchto problémov, pričom poukazuje na etiku a komunikáciu ako na spôsoby prevencie vzniku konfliktov. Stále tu ide len o pravidlá na správne zvládnutie komunikácie a medziľudských vzťahov pri riešení problémov. Účelom tejto práce je prispieť k poznávaniu procesu komunikácie v rodine a uvedomiť si potrebu väčšej zodpovednosti v prístupe k otázkam medziľudskej komunikácie.
Communication problems as a cuase of single parent families
Keywords: Rodina; Komunikácia; Manželstvo; Bariéry; Konflikt; Etika.; Family. Communication. Marriage. Barriers. Conflicts. Ethics.