Stanovení ftalátů pomocí GC-MS v dětských šidítkách a riziko jejich přenosu do trávicího systému člověka - Cihlářová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou analýzy ftalátů, neboli esterů kyseliny ftalové, obsažených v dětských šidítkách. Tyto organické látky se již mnoho let používají jako změkčovadla plastických hmot, pryží a PVC. Z těchto materiálů dochází k jejich uvolňování do prostředí, jelikož ftaláty nejsou v polymerech chemicky vázány. Ftaláty mají negativní zdravotní účinky na lidský organismus, především na reprodukční a endokrinní systém. Některé estery kyseliny ftalové se v organismu chovají jako xenoestrogeny a to převážně u mužů, u nichž můžou negativně ovlivnit vývoj pohlavních orgánů již v kojeneckém věku. Při dlouhodobém příjmu těchto látek dochází k jejich kumulaci v organismu, a tím hrozí riziko vzniku chronických onemocnění. Působením vysokých dávek po dlouhou dobu toxicita těchto změkčovadel stoupá, a to především u malých dětí při přímém kontaktu právě přes tato šidítka. Hlavním cílem této práce byl popis a zhodnocení poznatků o vlivu ftalátů na lidský organismus a jejich stanovení ve vzorcích dětských šidítek. Ftaláty byly měřeny metodou plynové chromatografie ve spojení s hmotnostně spektrometrickou detekcí (GC-MS), které předcházela extrakce nepolárním organickým rozpouštědlem. Analýza byla provedena ve dvou rozdílných částech dětského šidítka u několika náhodně vybraných výrobků. Jednotlivé estery kyseliny ftalové byly detekovány u většiny zkoumaných vzorků dětských šidítek, přičemž v obou částech byly naměřeny podobné hodnoty koncentrací.
Determination of phthalates via GC-MS in children´s pacifiers and a risk of their transport to human´s digestive system
Keywords: Ftaláty; dětská šidítka; lidské zdraví; změkčovadla; plynová chromatografie; hmotnostní spektrometrie.; Phthalates; children´s pacifiers; human health; plasticiziers; gas chromatography; mass spectrometry.