Srovnání efektivity obranných opatření proti lýkožroutu smrkovému (Ips typographus (L.)) na vybrané lokalitě Lesního Závodu Boubín. - Vačkářová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2013)
Účinnost různých typů ochranných opatření (feromonové lapače, stromové lapáky, otrávené lapáky - trojnožky) proti lýkožroutu smrkovému a dopad insekticidem ošetřených otrávených lapáků na necílové organismy byl sledován v týdenních intervalech na lokalitě s nadmořskou výškou 1000 m. n. m. Byla prokázána významně vyšší účinnost stromových lapáků oproti feromonovým lapačům, kdy jeden lapák odchytil v průměru 3307 lýkožroutů, zatímco feromonový lapač v průměru pouze 457 jedinců. Otrávené lapáky - trojnožky navnazené feromonovým odparníkem (FeSex Typo, výrobce - Karel Ubik, ČR) měly vyšší účinnost než feromonové lapače, přičemž průměrný počet odchycených lýkožroutů byl 1226. Z necílových organismů bylo zaznamenáno 61 druhů hmyzu ze 7 řádů. Jako nejhojněji se vyskytující necílový druh je možno označit pestrokrovečníka mravenčího (Thanasimus formicarius).
Effectiveness of protective measures against spruce bark beetle (Ips typographus (L.)) at selected localities of LZ Boubín
Keywords: lýkožrout smrkový; ochrana lesa; necílové druhy hmyzu; spruce bark beetle; forest protection; non-target insect species