Progresivita zatížení domácností daní z příjmů fyzických osob - Pavlovičová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem diplomové práce je "Progresivita zatížení domácností daní z příjmů fyzických osob". Cílem práce je zjištění progresivity dopadu daně z příjmů fyzických osob, a to pomocí modelových domácností. Účelem je také zkoumání, na jaké poplatníky dopadá daň z příjmů fyzických osob více, a na jaké méně, a v jakých domácnostech by daný poplatník musel figurovat, aby tomu tak bylo. Progresivita je zjišťována pomocí průměrné daňové sazby. Analýza je provedena v letech 2016, 2017 a 2018 na čtyřech poplatnících (kteří se odlišují výší hrubých mezd), kteří figurují v pěti typově odlišných domácnostech (podle jejich složení poplatníci uplatňují různé druhy slev či daňových zvýhodnění). Z výsledků diplomové práce vyplývá, že čím má poplatník vyšší hrubou mzdu, tím vyšší má průměrnou daňovou sazbu (tím je vyšší daňový dopad na poplatníka), která je také více vyrovnaná oproti poplatníkům s nižší hrubou mzdou. Meziročně je mezi sazbami minimální rozdíl. Daň z příjmů fyzických osob je progresivní.
Progressive tax burden on households on income from individuals
Keywords: daň z příjmů fyzických osob; domácnost; progresivita; daňové zatížení; personal income tax; household; progressivity; tax burden