Stanovení citlivosti na antituberkulotika u kmenů Mycobacterium tuberculosis. - Suchá, Denisa (Jihočeská univerzita, 2014)
Mycobacterium tuberculosis bylo objeveno německým lékařem a mikrobiologem Robertem Kochem již v roce 1882. Jsou to obligátně patogenní bakterie způsobující u člověka velmi vážné infekční onemocnění tuberkulózu. Toto onemocnění představuje celosvětově velký epidemiologický problém. Ke snížení výskytu a zabránění šíření této nemoci je nutné diagnostikovat všechny případy onemocnění, pacienty izolovat a podrobit správné léčbě. Zásadní součástí diagnostiky tuberkulózy je kultivační ověření nemoci tj. izolace Mycobacterium tuberculosis ze vzorku klinického materiálu, přesná identifikace a stanovení citlivosti k antituberkulotikům. Tématem této bakalářské práce bylo stanovení citlivosti k základním antituberkulotikům (streptomycin, isoniazid, rifampicin, ethambutol a pyrazinamid). Teoretická část obsahuje přehled metod stanovení citlivosti. V praktické části byl vyšetřen soubor 275 izolátů Mycobacterium tuberculosis z pacientských vzorků klinického materiálu izolovaných na Ústavu mikrobiologie FN Plzeň v Laboratoři pro diagnostiku mykobakterií v časovém období leden 2008 až červen 2013. U všech izolátů bylo provedeno stanovení citlivosti k antituberkulotikům dvěma metodami - proporční metodou dle Canettiho a metodou v poloautomatickém uzavřeném systému BACTEC? MGITÔ 960. Výsledky prokázaly 100% shodu v obou metodách. U 24 testovaných izolátů byla prokázána rezistence minimálně na jedno ze základních antituberkulotik. Vyšetřovaný soubor byl také hodnocen z hlediska demografického a epidemiologického. Zastoupení pacientů podle pohlaví prokázalo vyšší výskyt tuberkulózy u mužů (75 % mužů a 25 % žen). Z hlediska věkového byl prokázán nejvyšší výskyt ve středním věku tj. mezi 40. a 60. rokem věku. Podíl cizinců byl v tomto souboru 30 %. Ačkoliv Česká republika patří k zemím s nízkým výskytem tuberkulózy, nelze tuto situaci podceňovat už jen vzhledem k tomu, že dochází k neustálé migraci osob do České republiky ze států, kde je výskyt tuberkulózy a jejich rezistentních kmenů vysoký.
Antituberculotic susceptibility testing of Mycobacterium tuberculosis isolates
Keywords: Mycobacterium tuberculosis; tuberkulóza; rezistence; antituberkulotika; stanovení citlivosti; Mycobacterium tuberculosis; tuberculosis; resistance; antituberkulotika determine the sensitivity