Transformations of the Gothic Genre in the Context of Children´s Literature - Rucki, Matyáš (Jihočeská univerzita, 2023)
Předmětem zkoumání bakalářské práce je proměna gotického žánru a jeho parodií v literatuře pro dětské čtenáře. Práce se v teoretické rovině zaměří na charakteristiku gotického žánru v průběhu staletí s ohledem na dynamiku gotických prvků v dílech dětské literatury a poté v interpretační rovině přejde k literární analýze textu románu pro dětské čtenáře The Graveyard Book současného britského autora Neila Gaimana. Práce si klade za cíl porovnání a literární analýzu textu The Graveyard Book s textem parodie gotického románu Oscara Wildea The Canterville Ghost a pokusí se zhodnotit přínos a oblibu gotického žánru v současné britské próze.
Transformations of the Gothic Genre in the Context of Children´s Literature
The Graveyard Book, The Canterville Ghost: proměny gotického žánru v dětské próze
Keywords: Gotický žánr; parodie; Gaiman; Wilde; dětská literatura; Gothic genre; parody; Gaiman; Wilde; Children's literature