Člověk ve fotografii ve volnočasové pedagogice - Kákonová, Viktorie (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá rozvojem zájmu o kreativní činnosti v rámci fotografie. Teoretická část se zabývá pojmem volný čas a je rozdělena do podkapitol o pedagogice volného času, zájmu, animaci a pedagogovi volného času. Následně se věnuje historii fotografie 20. století a vztahu fotografie k volnému času. Dále pojednává o portrétu, který byl ústředním tématem pro fotografii člověka, a o jeho fotografování v přirozeném světle u okna, venku či s ateliérovým umělým osvětlením. Praktická část se věnuje výchovně vzdělávacímu projektu, který proběhl ve třech fotografických blocích v DDM s dětmi ve věku 10-13 let. Metodické listy popisují realizované bloky včetně námětu, úkolu, výchovně vzdělávacích cílů, motivace, techniky, materiálu, časové dotace, průběhu činnosti, hodnocení a reflexe realizované činnosti.
Human in photograph in a leisure pedagogy
Keywords: pedagogika volného času; volný čas; pedagog volného času; zájem; animace; fotografie; portrét; fotografické bloky; zájmový útvar; pedagogy of free time; free time pedagogue; interest; animation; photography; portrait; photographic blocks; department of interest