Kompenzační cvičební program pro skupinu cvičících žen ve věku 20 - 30 let v centru zdravého životního stylu na PF v akademickém roce 2016/17 - Procházková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem práce je sestavit a ověřit kompenzační program pro ženy mezi 20-30 lety v centru zdravého životního stylu na PF v roce 2016/2017. Součástí výzkumu bylo vstupní a výstupní měření cvičících žen, které zahrnuje vyšetření držení těla, antropometrické měření, měření indexů WHR a BMI, test zdatnosti a funkční svalové testy posturálního svalstva. Vypracování práce se dále úzce zaměřuje na držení těla, test zdatnosti a funkční svalový test Thomayerova zkouška. Na základě získaných dat proběhne ověření kompenzačního programu. U všech testovaných žen bylo po absolvování programu zaznamenáno zlepšení a to v kvalitě držení těla, v indexu Ruffierovy zkoušky a také ve zvýšení flexibility páteře. Celkový kladný dopad programu jsme pozorovali i v jiných měřených hodnotách jako byly například funkční testy posturálního svalstva. Kompenzační program tedy svůj cíl splnil.
Compensation exercise program for a group of trainees women at the age from 20 to 30 years old in the centre of a healthy lifestyle at PF JU in the school year 2016/2017
Keywords: žena; kondice; svalstvo; svalové dysbalance; držení těla; kompenzační program; woman; condition; muscles; muscle dysbalance; department; compensation program