Návrh domova pro nemajetné a problematické seniory. - Lišková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2011)
V současné době má celý svět společnou charakteristiku, která se vyznačuje tím, že se stále více lidí dožívá vysokého věku a ani Česká republika není výjimkou. Důsledkem je stále vyšší počet osob seniorského věku. Většina z těchto seniorů bude ohrožena nízkým příjmem, zvláště ti, kteří žijí sami. V současné době neexistují statistiky, které by vykazovaly počty seniorů v jednotlivých věkových kategoriích týkající se výše důchodů a vůbec neexistují statistiky za nižší územní jednotky než kraje. Je zarážející, že při alarmujících prognózách počtu seniorů se statistická data, která se týkají důchodů, neanalyzují detailně. Někteří ze seniorů patří do skupiny nemajetných a problematických seniorů například z důvodu neodvádění anebo odvádění nízkého sociálního pojištění. Pro seniory s nízkými příjmy bude potřebné vytvořit síť služeb, která bude zajišťovat jejich primární potřeby. Cílem práce bylo provést monitoring potřeb služeb pro seniory s nízkým příjmem a návrh potenciálního poskytovatele služeb. V rámci metodického postupu byla provedena obsahová a sekundární analýza dat sociodemografických ukazatelů o seniorské populaci. Sběr primárních dat byl proveden formou polořízeného rozhovoru s poskytovateli sociálních služeb pro seniory. Cílový soubor tvořili senioři ve správním obvodu obce s rozšířenou působností České Budějovice a zkoumaný soubor tvořili poskytovatelé sociálních služeb pro seniory. Výsledky diplomové práce potvrdily, že v Českých Budějovicích absentuje služba pro seniory s nízkými příjmy. Diplomová práce bude podkladem pro Magistrát města České Budějovice při řešení problematiky týkající se služeb pro seniory s nízkými příjmy.
Project of house for indigent and problematic seniors.
Keywords: důchod; chudoba; bezdomovectví; senior ohrožený sociálním vyloučením; sociální služby; azylový dům; domov pro seniory; income; poverty; homelessness; senior endangered by social exclusion; social services; shelter; home for seniors