Sprachliche Analyse der deutschen Perikopen in einer Budweiser Handschrift des frühen 15. Jahrhunderts (Praha, Národní knihovna, sign. V B 20). - Žůrková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná diplomová práce analyzuje zvláštní skupiny sloves vyskytujících se v německém liturgickém textu, který byl zapsán v dominikánském klášteře v Českých Budějovicích. První část práce podává informace o dominikánském klášteře v Českých Budějovicích a rukopisu jako takovém. Na ni navazuje ediční zpracování rukopisu. Hlavní část se zaměřuje na rozbor těchto skupin sloves: Präteritopräsentien, Wurzelverben, Kontrahierte Verben a na analýzu sloves wollen a werden. Pozornost je také věnována nářečním rysům textu, neboť rukopis byl ovlivněn bavorským dialektem, což prokázala analýza slovesných tvarů.
Linguistic analysis of German Pericopes in a manuscript of the beginning of 15th century from České Budějovice
Keywords: jazyková analýza; liturgický text; rukopis; slovesa; 15.století; Dominikánský klášter v Českých Budějovicích; bavorský dialekt; linguistic analysis; liturgical text; manuscript; verbs; 15th century; Dominican monastery in České Budějovice; Bavarian dialect