Interkulturní aspekty neverbální komunikace - Ševčíková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce je vymezit problematiku neverbální komunikace se zaměřením na interkulturní aspekty, které ji ovlivňují a které se v ní projevují. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. Nejprve je vysvětlen pojem komunikace, v další části termíny interkulturalita a interkulturní komunikace. Třetí kapitola práce pojednává o neverbální komunikaci. Jsou vysvětleny všechny její složky, společně s příklady z jednotlivých kultur. Dále navazuje komparativní část, která se zabývá formami neverbální komunikace v jednotlivých kulturách. Porovnávány jsou zejména evropské, asijské, americké a arabské kultury, a to především v hlavních projevech neverbální komunikace. V této kapitole jsou dále objasněny i další odlišnosti, které je třeba znát pro pochopení neverbálních projevů v různých kulturách a pro bezkonfliktní interakci.
Intercultural aspects of non-verbal communication
Keywords: Komunikace; interkulturalita; interkulturní komunikace; neverbální komunikace; kultura.; Communication; interculturality; intercultural communication; non-verbal communication; culture.