Kronika jednoho života. Život a názory humpoleckého občana Josefa Čermáka (1884-1958) - Koláriková, Adriana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce je pohledem na životní příběh agronoma, včelaře a původně také obdivovatele Ruska, Josefa Čermáka (1884-1958). Hlavním pramenem byla rodová kronika a memoáry, které Josef Čermák sepisoval a které čtenáře provádí životem autora. Byl svědkem významných dějinných událostí dvacátého století, jako byly obě světové války, následky ruské revoluce, hospodářská krize nebo komunistický převrat v Československu v roce 1948. Inspirací byly autorce historickoantropologické přístupy, které se zabývají zejména otázkou utváření vlastní identity, sebeprezentace a obrazu toho druhého. Pozornost byla kladena také na paměť Josefa Čermáka a způsoby jejího vytváření. Práce je rozdělena do dvou částí. První se zabývá pamětí a sebeprezentací aktéra, ve druhé je řešen obraz Ruska v českých zemích a očích Josefa Čermáka.
The Chronicle of A Life. The Life and Opinions of Josef Čermák (1884-1958), a Citizen of Humpolec
Keywords: Josef Čermák; Rusko; včelaření; život ve dvacátém století