Rodina v moderní fantasy: Dar nebo prokletí? - Týmalová, Monika (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této diplomové práce je komparativní analýza vybraných děl angloamerické literatury: Koralína, Nikdykde a Oceán na konci uličky Neila Gaimana, Okřídlená duše a Království Amandy Stevens a Lískový les Melissy Albert. V teoretické části práce nejdříve krátce pojedná o žánrech fantasy a urban fantasy, jejich vztahu k žánru rodinných příběhů a stručně představí vybrané autory a jejich díla. Dále se teoretická část orientuje na vzdělávací román, zabývající se přechodovou fází cesty z dětství do dospělosti. V této souvislosti práce připomene význam psychoanalytického rozboru pohádek Bruna Bettelheima a zdůrazní zejména klíčovou funkci zkoušky, popsanou v rámci strukturalistické analýzy. V praktické části budou zvolená díla analyzována dle následujících tematických okruhů: sen a deziluze, ohrožení a skryté nebezpečí, vůle přežít, pokušení a destrukce, strach z nicoty, úloha mateřských a otcovských postav, moc slova, bezmoc a pomoc, pomíjivost krásy, obnova a znovuzrození. Na základě výsledků této analýzy se práce pokusí shrnout, jakou funkci zastává rodina v jednotlivých příbězích, jak vztahy mezi dětskými a dospělými postavami ovlivňují vývoj protagonistů a zda rodina představuje pro hrdiny spíše dar či prokletí.
Family in Modern Fantasy: A Blessing or a Curse?
Keywords: Neil Gaiman; Koralína; Nikdykde; Oceán na konci uličky; Amanda Stevens; Okřídlená duše; Království; Melissa Albert; Lískový les; fantasy; urban fantasy; Bildungsroman; Neil Gaiman; Coraline; Neverwhere; The Ocean at the End of the Lane; Amanda Stevens; The Restorer; The Kingdom; Melissa Albert; The Hazel Wood; fantasy; urban fantasy; Bildungsroman